2024
.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause
corinthia2A MGYT Kórházi Gyógyszerészeti Szervezete 2006. december 7.-én küldöttgyűlést tart a Corinthia Grand Hotel Royalban. Az elnöki beszámolót az alábbiakban tesszük közzé

Kórházi Gyógyszerészeti Szervezet beszámolója - 2006.

Szervezetünknek ebben az évben több kiemelt célja volt. Ezek között szerepelt, hogy támogatja a citosztatikus keverékinfúzió készítés – az OGYI módszertani levélben és az európai irányelvben foglalt – feltételrendszerének kialakítását, továbbá az onkológiai betegek gyógyszerészi gondozásának mindennapi gyakorlattá válását. Célul tűztük ki a hazai és a nemzetközi szervezetekkel az intenzívebb szakmai kapcsolat kialakítását, pályamunkák kiírását, továbbá a fiatal kollegák bevonását a szakmai és érdekképviseleti munkában a fenti célok megvalósításában több fontos állomásokhoz is elérkeztünk 2006-ben.

Január 26-28. között Hamburgban volt az Európai Onkológus Gyógyszerészek Szövetségének - ESOP - delegátus találkozója, közgyűlése és kongresszusa.

Február 23-24. között Budapesten rendezte 1. Szemináriumát az Európai Kórházi Gyógyszerészi Szövetség – EAHP - Alapítványa. A szeminárium mottója: „Betegbiztonság - Citotoxikus keverékinfúziók készítése” volt.

Március 22-24. között Genfben került megrendezésre az EAHP 11. Kongresszusa, melynek fő témája a gyógyszerelés biztonsága volt. A rendezvényen Magyarországot közel 60 regisztrált kollega képviselte. Az EAHP-vel igen intenzív a szakmai és tudományos kapcsolatunk, rendszeresek a megkeresések, és a véleménycserék. Ezt a munkát a jelenlegi delegátusvezető, Dr. Soós Gyöngyvér végzi, kinek irányításával és területi titkáraink aktív közreműködésével ez évben is részt vettünk az EAHP szokásos éves felmérésében. Az átfogó európai helyzetfelmérés célja meghatározni, hol tartunk a struktúra, a személy és tárgyi feltételek vonatkozásában, illetve a feladatvállalásban és ellátásban.

Április 20-22. között Vasszécsényben, Szakmapolitikai Fórumot tartottunk a Magyar Gyógyszerész Kamara Kórházi Tagozata (MGYK-KT), valamint a Kórházi-Klinikai Gyógyszerészeti Szakmai Kollégium (KKGY SZK) közös rendezésében.

A fórum aktuális szakmapolitikai kérdései között szerepelt a kórházi gyógyszer-gazdálkodási mutatók kialakításának lehetőségei és az onkológia területén jelentkező fejlesztési tervek. Fontos programpont volt a szakmánkat érintő jogszabályi változtatások, javaslatok megbeszélése is, továbbá a KKGY SZK minimumfeltételekre vonatkozó országos felmérés eredményeinek a bemutatása, illetve az orvosi minták és adományok számviteli szabályaival kapcsolatos kötelezettségek megvitatása. A fenti témákat a Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők elnökeivel együttesen tárgyaltuk meg.

Május 25-27. került megrendezésre a Congressus Pharmaceuticus Hungaricus XIII. melyben a Kórházi Gyógyszerészeti szekció témája a „Gyógyszerészi gondozás az onkológiai betegek körében” volt.

A szekció nyitóelőadását Klaus Meier, az ESOP elnöke tartotta, melyet az onkológia területén dolgozó hazai kórházi gyógyszerészek előadásai követtek. Részt vettünk a CPH konzultációs tréningeinek lebonyolításában. Aktivitásunkat jelzi, hogy a hat szakmai tréning 12 moderátora között 7 kórházi gyógyszerész volt.

Június 1. Régi vágyunk az egymás közötti kapcsolattartás javítása, a szakmai információk gyors, naprakész átadása, a kórházi területen, továbbá a kórházi gyógyszerészekért tevékenykedő három szervezet – MGYT-KGYSZ, KKGYSZK, MGYK-KT – munkájának bemutatása. Ezt a célt is szolgálja megújult honlapunk, melynek elérhetősége www.mgyt-kgysz.hu .

Június 15-17. között, a Rozsnyay Mátyás Emlékversenyen Szervezetünket három versenyző képviselte, és a Rozsnyay Emlékplakettet ebben az évben Fittler András kollegánk nyerte el. Büszkék vagyunk fiataljainkra, és lehetőségeinkhez képest támogatjuk további munkájukat.

Szeptember 28-30. között lesz Egerben, került megrendezésre a Kórházi Gyógyszerészek XV. Jubileumi kongresszusa.

A kongresszus mottója: „Beteg – gyógyszer – biztonság”

A kongresszus igen sikeres volt, programjáról, eredményeiről a Gyógyszerészet hasábjain beszámoltunk.

Két pályázatot írtunk ki, melyet a Hírlevélben is közzétettünk:

§ A mindennapi terápiában alkalmazott injekciós keverékek kompatibilitási problémái (irodalmi és gyakorlati.

§ A kórházi gyógyszerelosztás, mint a betegbiztonság egyik kulcseleme – Betegre szóló gyógyszerelő rendszerek

A második témában a beérkezett pályázatok eredményhirdetése az egri kongresszuson megtörtént.

December 7-én tartjuk beszámoló közgyűlésünket, amelyen a választásunk óta eltelt két év munkáját szeretnénk ismertetni és az előkészített Alapszabályunk mellett a szervezet pénzügyi beszámolóját is ismertetni.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

MGYT- KGYSZ elnök

A küldötteknek szóló Meghívó  itt olvasható

A küldöttek névsora