2024
.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

6Az MGYT Kórházi Gyógyszerészeti Szervezetének Ifjúsági Állandó Bizottsága 2013. április 25-én rendezte meg tavaszi, 4. klubdélutánját a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központban. A rendezvény középpontjában a problémaorientált személyes szakmai tapasztalatcserén túl a kardiovaszkuláris megbetegedések gyógyszerészi vetületei és az orvos-gyógyszerész kapcsolat gyakorlati tapasztalatai álltak.

Első napirendi pontként Dr. Süle András, a Kórház főgyógyszerésze kalauzolta végig a népes hallgatóságot az újonnan átadott intézeti gyógyszertár helyiségeiben, megismertetve a teljes felújításon átesett gyógyszertárban folyó napi munkát. A későbbiekben rövid előadásában is hallhattunk a Kórház illetve a gyógyszertár történetéről, a napi gyakorlat aspektusairól.

A klubdélután megnyitóján Dr. Szabó Csongor, a Kórházi Gyógyszerészeti Szervezet elnöke köszöntött bennünket, felvázolta a KGYSZ, mint szervezet felépítését, illetve küldetésének céljait. Egyben eredményes és sikeres munkát kívánt az Ifjúsági Állandó Bizottságnak.

A délután a 4 felkért gyógyszerész kolléga előadásaival folytatódott, melyeket vita követett.

A kardiovaszkuláris gyógyszeres terápia aktualitásait Dr. Tóbel Andrea prezentálta. Példákkal illusztrálta egyes gyógyszer interakciók (pl. orális antikoagulánsok) számítógépes programmal történő prognosztizálását, és vizsgálta, hogy az előrejelzett, lehetséges interakciók közül a gyakorlatban hány valósul meg. A felismert, megvalósult interakciókat jelezték a kórház orvosai felé, az esetek megoldásban a gyógyszerészek aktívan részt vettek.

Az artériás funkció és érfali merevség jelentősége a korai szív-érrendszeri rizikóbecslés területén címmel Dr. Lannert Ágnes beszélt. A kezdetben aszimptomatikus betegek rizikójának felderítésével és esetlegesen a betegség korai, még kezelhető stádiumának megállapításával hozzájárulhatunk a késői szövődmények (pl. stroke, myocardialis infarktus) megelőzéséhez. A korai célszervkárosodás megállapításának egyik legkorszerűbb, non-invazív módszere az artériás stiffness oszcillometriás vizsgálata, amely percek alatt ad eredményt például a centrális vérnyomásról. Annak ellenére, hogy az ilyen mérésre alkalmas eszközök között magyar innováció is szerepel, elterjedésük lehetősége Magyarországon egyelőre korlátozott.

Az orvos-gyógyszerész kapcsolat gyakorlati tapasztalatait Dr. Pozsonyi Eszter közforgalmú gyógyszerész és Dr. Ferdinandy Csilla kórházi gyógyszerész osztották meg velünk, ki-ki a saját szemszögéből. Nagy szerepe van a megfelelő kommunikációnak, hangsúlyos a gyógyszerész presztízs felépítésének módja, amit olykor a „nulláról” indulva kell megtennünk. A magas szintű betegellátás érdekében azonban, a nehézségek ellenére is fel kell vállalnunk az esetleges szakmai konfliktusokat, súrlódásokat, amennyiben az a betegek érdekét szolgálja. Mind a közforgalomban, mind pedig a kórházban a gyógyszerészeket megillető doktori cím a gyógyszerész előnyére válhat, de csakis biztos szaktudás birtokában. Azt is fel kell vállalnunk, ha valamiről ismereteink hiányosak, viszont fontos, hogy hiányosságainkat mihamarabb pótoljuk.

Dr. Ferdinandy Csillától hallhattunk még a Péterfy Kórházban létrejött klinikai táplálási munkacsoportról, mely orvosok, gyógyszerészek, ápolók és dietetikus bevonásával alakult meg. Ez a multidiszciplináris együttműködés biztosítja a betegek optimális klinikai táplálását, mely bizonyítottan nélkülözhetetlen eleme az összetett kórtörténeti háttérrel rendelkező betegek terápiájának. A munkacsoport további célja a hazai és nemzetközi evidenciák helyi gyakorlatba történő átültetése, ezáltal a klinikai táplálás fontosságának kiemelése.

A sikeres klubdélutánt azzal zártuk, hogy a legközelebbi alkalomra mihamarabb sort kerítünk, így ennek szervezését meg is kezdtük. Szeretettel várunk minden érdeklődő, lelkes és elszánt kollégát!

Dr. Bor Andrea, IÁB

A rendezvény képei itt letölthetőek!