2024
.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

DSC 0104

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Soós Gyöngyvér és

Dr. Szabó Csongor

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Kórházi Gyógyszerészeti Szervezete 2017. április 21-23. között Szegeden tartotta a Kórházi Gyógyszerészek XXI. Kongresszusát. A háromnapos rendezvényen 28 verbális előadás hangzott el, valamint 22 poszter előadás került bemutatásra. A regisztrált részvevők száma 385 fő volt.

A kongresszus sikeres lebonyolítását 28 cég támogatta és a tudományos programot 14 kiállító cég szakkiállítása egészítette ki, még hasznosabbá és színesebbé téve a rendezvényt.
A szakmai programok technikai hátterét, illetve a kongresszus színvonalas és gördülékeny lebonyolítását a ClubService Kft. biztosította.


Pre-kongresszusi továbbképzés 


A tudományos program az előző kongresszusok hagyományinak megfelelően - a kongresszus hivatalos megnyitóját megelőző délelőtt - pre-kongresszusi továbbképzéssel indult, melynek témái a Belgyógyászati oxyológia, valamint a Reanimáció volt. A felkért előadók a Szegedi Tudományegyetem, SBO főorvosa, Cserjés Andrea, illetve az Országos Mentőszolgálat hódmezővásárhelyi telephelyéről Kovács Károly voltak. Az SBO-ra kerülő betegek bemutatása révén megismerhettük a napjainkban jellemző, életet veszélyeztető állapotokat. Szeged sajátos helyzetéből adódóan, néhány - a migrációt  érintő - Magyarországon nem szokványos eset is bemutatásra került (malária, thalassemia, ópium-hiány). A szinten tartó tanfolyamok kötelező anyagát meghaladó részletességű reanimációs bemutató egészítette ki a programot.


Megnyitó ünnepség

A kongresszus ünnepélyes megnyitójára április 21-én 13 órakor a Hotel Forrás Előadótermében került sor.  A moderátor szerepét ellátó Dr. Szabó Csongor, a Szervező Bizottság elnökeként köszöntötte Dr. Szökő Éva professzor asszonyt a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnökét, a kongresszus fővédnökét, valamint Dr. Révész Piroska professzor asszonyt a Társaság tudományos alelnökét.
Köszöntötte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vezető munkatársait, Pálffyné Dr. Poór Rita főosztályvezető asszonyt, valamint Dr. Mike László országos tisztifőgyógyszerész urat.

Köszöntötte Prof. Dr. Botz Lajost a Kórházi Gyógyszerészeti Szervezet februárban megválasztott új elnökét, úgy is, mint az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kórházi-Klinikai Gyógyszerészeti Tagozat elnökét.
Köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara Tanulmányi Osztályának volt vezetőjét, Dr. Zsoldos Ferencné gyógyszerész asszonyt, valamint távollétében köszöntötte Prof. Dr. Hohmann Judit dékán asszonyt.

Köszöntötte a Kórházi Gyógyszerészeti Szervezet korábbi elnökeit, a kongresszus védnökeit, Dr. Trestyánszky Zoltán és Dr. Pintye János elnök urakat.
Szeretettel köszöntötte Soós Gyöngyvér professzor asszonyt, a kongresszus Tudományos Bizottsága elnökét és Dr. Higyisán Ilona főgyógyszerész asszonyt, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kórházi-Klinikai Gyógyszerészeti Tanács elnökét, a kongresszus főszervezőjét, továbbá a Szervező és Tudományos Bizottság minden tagját, a kongresszus összes támogatóját, előadóját és résztvevőjét.

Az üdvözléseket követően Dr. Szabó Csongor megnyitó beszédében röviden ismertette a korábbi kongresszusok főbb adatait. Elmondta, hogy a kórházi gyógyszerészet fejlődésének bemutatására, az elért szakmai és tudományos eredmények ismertetésére, illetve a hivatásunkat leginkább foglalkoztató kérdések kellő mélységű megvitatására mindig is kiváló alkalmat nyújtottak a kórházi gyógyszerészek - kétévente megrendezésre kerülő – kongresszusai. A jelenlegi kongresszusnak sem volt más célja, mint az elért eredmények bemutatása, az aktuális problémák megvitatása. A XXI. Kongresszus fő témáinak, illetve a rendezvény programjának vázlatos ismertetése után átadta a szót a megjelent díszvendégeknek.

A cikk teljes terjedelemben IDE KATTINTVA olvasható!

Kitüntetések átadásához Laudációk IDE KATTINTVA olvashatók!

Kórházi Gyógyszerészek XXI. Kongresszusán készült képek a Képtárban itt láthatóak!