2024
.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

OOIvisit

 

 

 

 

 

 

Beszámoló a Nemzetközi Onkológiai Gyógyszerészi Szervezet (ISOPP) XVI. Szimpóziumáról, melyet Budapesten a Marriott Hotelben tartottak 2017. április.26-29 között.
A rendezvényen több, mint 200 résztvevő volt a világ 40 országából.

A világ legtávolabbi pontjáról is érkeztek gyógyszerészek (Ausztrália, Japán, Brazília, Dél-Afrika…). Az első napon, mintegy 40 fő látogatta meg az Országos Onkológiai Intézetet (OOI), ahol rövid ismertető után, bemutattuk a Sebészeti, a Sugárterápiás Centrumot, a Kísérletes Farmakológiai Osztályt és természetesen a Gyógyszertárunkat. Harbans Dhillon elnök asszony Malajziából és Nagy Péter, az OOI tudományos igazgatója nyitották meg a rendezvényt.

Ezt követően a nyitó előadást Andreas Ullrich igazgató tartotta a WHO képviseletében. A téma: onkológiai gyógyszerek hozzáférhetősége globális viszonylatban és a WHO miként képes javítani a helyzeten. Több magyar előadó is elfogadta a meghívást. A konferencia tudományos felhozatala számos témát érintett. A teljesség igénye nélkül a következőekről hallhattunk:
-    költség robbanásról az új onkológiai gyógyszerek megjelenése miatt, annak kezelhetőségéről, a jövőbeli alakulásáról
-    a gyógyszerész szerepéről az orvos segítségével történő eutanáziánál, ennek etikai. politikai, vallási hátteréről
-    kerekasztal megbeszélések voltak 10 szekcióban, biohasonló gyógyszerekről illetvehagyományos onkológiai gyógyszerészeti témákban: megfelelő hidrálás ciszplatin kezelés esetén, kiégési szindróma gyógyszerészeknél, új cardiotoxikus gyógyszerek, gyógyszerész asszisztensek szerepe.
-    a poszter szekció újdonsága, hogy e-poszterek kerültek kiállításra, mely praktikusnak és sikeresnek bizonyult

A rendezvény telefonos applikációján történő folyamatos visszajelzések alapján nagyon jó, tartalmas rendezvényt tudhatunk magunk mögött, jövőre Shanghaiban találkozunk újra.


A helyi szervező bizottság: Bartal Alexandra, Juhász Ákos, Székely László és Szűcs Attila

 

IOPPopeningISOPPeposter

ISOPProundtable