.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

Beszámoló - II. Szegedi Szakmai Hétvége

 

Idén áprilisban végre újra elérkezett a nap, amikor autóba pattanhattunk, és izgatott várakozással elutazhattunk Szegedre, hogy részt vegyünk a második alkalommal megrendezett Szegedi Szakmai Hétvégén. Jobban időzíteni nem is lehetett volna, hiszen ez volt az első igazi verőfényes, meleg tavaszi hétvége, ami garantálta a vidám alaphangulatot.

 

A rendezvény idei témája a gyakori bőrgyógyászati kérdések, illetve kommunikációs gyakorlatok voltak. A programban felsorolt előadások nagyon érdekes témákat öleltek fel, és széles körben megvizsgálták a bőrgyógyászati problémákat és a gyógyszerekkel kapcsolatos kihívásokat a klinikai gyakorlatban. Az előadók tapasztalt szakemberek az ország különböző intézményeiből, akik sok hasznos információt osztottak meg a résztvevőkkel. Nekem, aki egy kisebb, vidéki kórházból érkeztem, kiemelten izgalmas volt meghallgatni a szakma bizonyos területeiben jártas, tapasztalt kollégák beszámolóit.

 

Az MGYT Kórházi Gyógyszerészeti Szervezetének Szakmai alelnökének, Dr. Bodó Gabriellának megnyitó beszéde után elsőként Dr. Tajti Zsanett gyermekintenzív szakorvos és bőrgyógyász szakorvos jelölt előadásában a résztvevők megismerhették a bőrgyógyászati problémákat, amelyek gyakran előfordulnak a gyerekek körében, és a javasolt gyakorlati megoldásokat. Dr. József Gergely András a nyomási fekély megelőzése és sebkezelés témakörben tartott egy prezentációt, részletezve a decubitus jellemzőit, és ezeknek a sérüléseknek a hatékony kezelését. Prof. Dr. Soós Gyöngyvér egyéb elfoglaltságai miatt sajnos csak távolról, egy rögzített előadás formájában tudott a lokális magisztrális készítményekről beszélni, de így is érdekfeszítő prezentációt hallhattunk arról, hogyan lehet hatékonyan alkalmazni ezeket a gyakorlatban. A mi kórházunkban nincs onkológia, így külön érdekes volt Dr. Juhász Ákos előadása az allergiákkal kapcsolatos kihívásokról. A résztvevők megismerhették a citosztatikumok és nem citosztatikus gyógyszerek okozta allergiák közötti különbségeket. Dr. Csoór-Tóth Anita Dr. Árok Renátával közös munkáját mutatta be az EGFR gátlók okozta bőrtünetek kezeléséről. Kiemelve az osztályon dolgozó gyógyszerész és az intézmény közforgalmú gyógyszertárában dolgozó kollégák csapatmunkájának a fontosságát, így gyógyszerészi gondozás keretein belül csökkentve az esetleges szövődményeket, és növelve a betegek belénk vetett bizalmát.

 

A napot egy ízletes vacsorával folytattuk a Hungi Vigadóban, megfűszerezve egy szórakoztató játékkal. A fantasztikus hangulathoz hozzátettek a tematikának megfelelő 70-es évek disco divatja szerint beöltözött kollégák. A szakmai tapasztalatok megosztása mellett lehetőségünk nyílt új ismeretségek kötésére, és felvenni a fonalat a rég látott barátainkkal. A héten sokadszorra kívántam, bár ne csak 24 órából állna egy nap, és több időt tölthettünk volna együtt.

 

A szombati nap kevésbé frissen indult, de annál lelkesebben. Prof. Dr. Kemény Lajos előadása a bőrgyógyászat és a gyógyszerészi gyakorlat összefonódását boncolgatta. A nap további része HutyánnéDr. Somogyi Aranka workshopjával telt. Az este után tartottam tőle, hogy a délelőtt során nehéz lesz újra megtalálnom önmagam, de kiderült, hogy a tréning során nem csak hatékony kommunikációs technikákat tanultunk, de a karizmatikus előadónknak hála mintha egy önismereti szeánszon vettünk volna részt. A különböző személyiségtípusok közös munkáját elősegítő technikákat azóta is igyekszem alkalmazni, konfliktuskerülőként különösen hasznos tudással lettem gazdagabb.

 

Köszönjük a szervezők munkáját, vendéglátóinknak a színvonalas rendezvényt, és az előadóknak az igényes prezentációkat.

 

Jövőre is jövünk!

 

Ráczné dr. Korponai Dóra
Karcagi Kátai Gábor Kórház