.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

gyogyszeresz infografika2

 

 

 

 

A gyógyszertárat bemutatja: Dr. Csontos Júlia Diána - intézeti vezető főgyógyszerész

A gyógyszertár alap- és szakfeladatit, speciális tevékenységét egy infografikán mutatjuk be.

 

 

 

 

 

A magisztrális gyógyszerkészítő laboratóriumainkban valamennyi lehetséges gyógyszerformát készítjük. 2019 óta a gako®unguator keverőgép segítségével kenőcsök, krémek, gélek előállítása előre programozott módon történik, melynek köszönhetően a homogenizálás mindig azonos minőségben megismételhető. 3 éve került bevezetésre a miscefiat-MISI, a gyógyszerkészítő labort támogató webalkalmazás. A rendszer lehetőséget teremt egyedi gyógyszeres címke nyomtatására is, amelyen a betegtájékoztató QR-kódon keresztül érhető el.

 

NévtelenIntézeti Gyógyszertárunk több mint 15 éve végzi a daganatellenes gyógyszer tartalmú keverékinfúziók készítését az onkológiai betegek részére. Budapesten elsőként kezdtük el az infúziógyártást ún. CATO számítógépes szoftver által vezérelve. Ez máig a nemzetközileg is elfogadott legkorszerűbb előállítási mód, amelynek lényege, hogy minden beteg a terápiás protokolltól függően a testfelszínének, testtömegének és adott klinikai állapotának megfelelő gyógyszeradagot kapja. Az előállítás a gyógyszertár speciálisan kialakított laboratóriumi egységben zajlik. Nagy előnye a működő rendszernek és gyógyszerbiztonságot fokozó tényező, hogy minden terápiát gyógyszerész tekint át és hagy jóvá, majd a gyógyszertári asszisztensek szoftver által vezérelt és elektronikus mérleg által kontrollált módon készítik el az orvos által az onkológiai protokollokból kiválasztott és online átküldött igényeket.

 


3. gyógyszertárKórházunkban 2007 óta több lépcsőben történt a betegre szabott gyógyszerosztás bevezetése és folyamatos fejlesztése, amelyekben elévülhetetlen érdemei vannak a korábbi főgyógyszerésznek Dr. Higyisán Ilonának. 2014 októberétől a kézi módszert felváltotta az automatával történő gyógyszerosztás, és mára a kórház fekvőbeteg ágyainak 85%-át ezzel a módszerrel gyógyszereljük. Az intézeti gyógyszertárakból történő, betegszintű gyógyszerelés elsődleges célja, a beteg- és gyógyszerbiztonság fokozása a gyógyszerelési (különösen a gyógyszerosztási) hibák csökkentése révén. A gyógyszerrendelés során a gyógyszerész figyelembe tudja venni az aktuális kórházi készletet, lejárati időket, az elrendelő orvos figyelmét pedig felhívhatja az inkompatibilitásra, interakciókra, duplikációkra és túldozírozásra. Az általunk működtetett HD Medi gyógyszerelő automata egy készítmény-specifikus, gyógyszeradagokat csomagoló rendszer, amely névre szóló, átlátszó, szalagfüzérbe rendezett tasakokba osztja az egy vagy több készítményt tartalmazó gyógyszeradagokat.

 

 


Gytár 2023A sok éves tapasztalat rámutatott arra is, hogy a nem centralizálható gyógyszerelési munkafolyamatoknak is mekkora jelentősége van betegbiztonsági szempontból. Ilyen például a terápiás döntéshozatal, vagy a gyógyszerrendelés (lázlap). A technikai lehetőségek kiaknázása mellett fontos a gyógyszerész-orvos-ápoló interakció és kommunikáció előtérbe helyezése. Ezért döntöttünk az osztályos gyógyszerészi jelenlét bevezetése és szakmai fejlesztése mellett. Az Onkológia Osztályon már 9 éve vesz részt a napi osztályos referálókon és viziteken a gyógyszerész, és 1,5 éve már gyógyszeres terápia egyeztetés és áttekintés is zajlik az osztályon. A Sebészeti Osztályokon 5 éve van gyógyszerészünk, aki személyesen segít be a gyógyszeres terápiamenedzsmentbe, közvetlenül a betegágy mellett az orvosok és ápolók munkáját is támogatva. 2,5 éve van rendszeres gyógyszerészi jelenlét a VI. Krónikus Belgyógyászaton (Gizella), és közel 2 éve már a Nefrológia Osztályon is. Idén tavasz óta – osztályvezető főorvosi kezdeményezésre - már a Neurológia Osztály heti nagyvizitjén is részt vesz gyógyszerész.

 

IMG 0338

2002 óta végzünk közvetlen lakossági gyógyszerellátást is, ennek keretében biztosítjuk a lehetőséget a távozó betegeinknek és a kórház dolgozóinknak gyógyszereik helyben történő beszerzésére. A Borostyán Gyógyszertár a jogszabályban előírt feltételekkel összhangban az Intézeti Gyógyszertár részeként, de helyileg attól elkülönítetten üzemel (a kórházhoz tartozó Kerkovits Gyula Szakrendelőben). A gyári gyógyszerkészítmények mellett magisztrális készítményeket, étrend-kiegészítőket, kötszereket és gyógyászati segédeszközöket is forgalmazunk. Kórházunk az első fővárosi kórház, melynek az Intézeti Gyógyszertárához tartozó közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző részlegén ún. komissiózó robot működik. A robot raktárként és gyógyszergyűjtő és kiadó automataként funkcionál. Beüzemelésével sokkal egyszerűbbé vált a gyógyszertár mindennapi működése, hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb a gyógyszer összegyűjtés folyamata. A szakgyógyszerész és szakasszisztens kollégáink több figyelmet tudnak fordítani a páciensek igényeire, ami nagymértékben növeli az elégedettségüket. Ennek köszönhetően hamarosan gyógyszerészi gondozási programunkat is elindítjuk, melynek célja a járóbetegek egészség- és betegségértésének, valamint gyógyszeres ismereteinek javítása személyes gyógyszerészi konzultáció révén.

 

 

A klinikai vizsgálat céljára beérkezett és a betegek kezelése során felhasználásra kerülő valamennyi vizsgálati gyógyszerről az Intézeti Gyógyszertárban elkülönített nyilvántartást kell vezetni, és csak ezt követően kerülhetnek felhasználásra. Ezen felül végezzük a vizsgálati gyógyszerek tárolását, kiadását, elkészítését (keverékinfúziók), és a kapcsolódó dokumentációk vezetését.


Kórházunkban közel másfél évig működött COVID oltópont, melyet az Intézeti Gyógyszertár látott el oltóanyaggal. Mindvégig részt vettünk a kórházi oltási stratégia kidolgozásában és a logisztikai eljárásrend meghatározásában.


2. gyógyszertárEgyetemi oktató gyógyszertárként folyamatosan részt veszünk gyógyszerész-hallgatók, rezidensek, szakgyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek és szakasszisztensek elméleti és gyakorlati képzésében, valamint társszakmák (pl. orvos rezidensek, egészségügyi menedzserek, egészségügyi szervezők) oktatásában. Számos szakmai rendezvény, fórum szervezői vagyunk, ahol rendszeresen előadás és poszter formában mutatjuk be a kórházi gyógyszertárunkban végzett munkánkat. Gyógyszerészeink a szakma kiemelt előadói versenyén első helyezést és kiemelt díjakat nyertek munkáink bemutatásával. Tudományos, szakmai és közéleti tevékenységünk elismerését a publikációk mellett az is jelzi, hogy a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Kórházi Gyógyszerészeti Szervezete elnökségében választott tisztségeket és bizottsági, munkacsoport vezetői pozíciókat több évtizede töltenek be folyamatosan kórházunk gyógyszerészei.