Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

DSC 0937

 

 

 

 

 

 

Az idei Emlékverseny 2018. május 11-13. között Egerben, az Eger&Park Hotel-ben zajlott, rendezője a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Kórházi Gyógyszerészeti Szervezete (MGYT-KGYSZ) volt. Ez az esemény a Kórházi Gyógyszerészek 2018. évi Szimpóziumához kapcsolódott és vendégként jelen volt Csenyánszky Judit festőművész, Rozsnyay Mátyás dédunokája is.

 

A versenyre ebben az évben 20 fiatal jelentkezett, 19 versenyelőadás és egy versenyen kívüli, érdekes kísérletes munkáról szóló beszámoló hangzott el. 10 versenyző a közforgalmú gyógyszerellátási területéről – közöttük egy marosvásárhelyi volt -, 9 versenyző kórházi gyógyszertárból érkezett.  

A Bíráló Bizottság elnöke Szökő Éva professzorasszony, MGYT elnök volt. A Bíráló Bizottságban a versenyelőadások témái alapján 4 szakosztályi képviselő (kutatási, gyógynövény, gyógyszerügyi szervezés és gyógyszerészi gondozás) foglalt helyet, hozzájuk csatlakozva a „területi” képviselők (2 kórházi és 2 megyei – Bács-Kiskun és Heves-), valamint az MGYT tudományos alelnöke és a Rozsnyay Emlékverseny tiszteletbeli elnöke.

A rendezvény szervezési feladataiért Takács Gézáné rendezvényi titkár mellett az MGYT-KGYSZ részéről Higyisán Ilona, valamint a ClubService munkatársai voltak felelősek. Ebben az évben is számos szervezet, szövetség, vállalkozás és magánszemély támogatta a Verseny sikeres megrendezését.

Az Emlékverseny továbbképző jellegét szolgálandó az ünnepélyes megnyitót követően „Semmelweis  Ignác öröksége” címmel hangzott el plenáris előadás  - Soós Gyöngyvér, továbbá vasárnap az eredményhirdetést megelőzően Feller Antal,  a HUMVO elnöke „A gyógyszer hamisítás elleni EU  irányelv hazai érvényesítésének kívánalmai…” és végrehajtásának állapotáról számolt be, Botz professzor pedig hivatásunk III. évezredben jelentkező kihívásait ismertette.  

Pénteken délután az Ifjúsági Fórum „hidaljuk át a szakadékot” (bidging the gap) címmel a közforgalmú és a kórházi gyógyszerészet lehetséges kapcsolódási pontjait vette sorra.

A Rozsnyay Emlékplakett tulajdonosa ebben az évben a közforgalmi gyógyszerészet területéről Pomázi Anita Bács-Kiskun megyei versenyző lett.

Versenyelőadásának címe: „Mit tehetünk a COPD-s betegekért? Dohányzásról való leszoktatás gyógyszertári eszközei és a leszokás sikerességét befolyásoló tényezők feltérképezése.

 

További helyezettek:

Közforgalmi gyógyszerészet kategóriában:

II. helyezett: Czomba Gábor (Vas megye)

III. helyezett: Nádasdi Zsófia (Békés megye)

 

Kórházi-klinikai gyógyszerészet kategóriában:

I. helyezett: Langer András (PTE-KK)

II. helyezettek holtversenyben: Szabó Alexandra (Szt. Margit Kórház, Budapest) és Uzoni Barnabás (BIK, Budapest)

III. helyezett: Horváth István (Semmelweis Egyetem, Budapest)

Az eredményhirdetést követően Szalay Lászlóné, az MGYT Szolnok Megyei Szervezet elnöke bejelentette, hogy jövőre Karcag-Berekfürdőn rendezik meg az LIV. Rozsnyay Mátyás Emlékversenyt.

 

Az eseményen készült képek itt nézhetők meg.

 

Soós Gyöngyvér sk.

a Verseny tiszteletbeli elnöke