.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

Dr. Zsembery Béla Zsembery Béla, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza nyugalmazott intézeti vezető főgyógyszerésze, 1941. augusztus 11-én született Baján.

A család felmenői között többen voltak gyógyszerészek, ami a pályaválasztás szempontjából meghatározó volt számára, így útja 1959-ben a bajai III. Béla Gimnáziumból a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára vezetett. 1964-ben avatták gyógyszerésszé, kitűnő eredménnyel.

 

Gyógyszerészi pályáját a Bács-Kiskun Megyei Gyógyszertári Központnál kezdte. Előbb beosztott gyógyszerész volt Dunapatajon, majd bajai székhellyel vezető helyettesítő gyógyszerészként dolgozott a megyében.

Kórházi gyógyszerészi pályafutását 1967-ben - Pápay Tamás, a Bajai Városi Kórház intézeti vezető főgyógyszerésze hívó szavára - kezdte meg, amely mellett nyugdíjazásig hű maradt.

A Bajai Kórház intézeti gyógyszertárából elsőként védte meg doktori disszertációját 1973-ban „summa cum laude” minősítéssel. A Pápay Tamás nevével fémjelzett korszakban hamarosan főgyógyszerész-helyettes lett. A családdal 1976-ban Kecskemétre költöztek, ahol ugyanaz a pozíció várt rá a megyei kórházban is. 1980-ban az új kórházépület átadásakor nevezték ki vezető főgyógyszerésznek; a feladatkört huszonkét éven keresztül töltötte be. Még ugyanabban az évben a megye szakfőgyógyszerészi feladatának ellátásával is megbízták.

Egyetemi doktorátusát megelőzően már „hivatásos” gyógyszerismertető gyógyszerész volt, majd 1978-ban gyógyszerügyi szervezésből, 1980-ban, mint „honoris causa” gyógyszerellátás és gyógyszerügyi szervezésből, 2003-ban pedig kórházi gyógyszerészetből szerzett szak-gyógyszerész képesítést. Számos szakmai fórum előadója volt, előadóként és dolgozatok szerzőjeként 17 alkalommal publikált.

Aktívan vett részt a szakmai közéletben is. Éveken keresztül az Magyar Gyógyszerészeti Társaság Kórházi Gyógyszerészeti Szervezete vezetőségének, valamint a Magyar Gyógyszerész Kamara megyei szervezetének vezetőségi tag volt. Szakmai munkájának elismeréseként többször is kitüntették. 1983-ban a Kiváló Munkáért kitüntetést vehetett át. 1984-ben a Bács-Kiskun Megyei Tanács Egészségügyi Osztálya dicséretét érdemelte ki. Kiváló gyógyszerész 1990-ben és Egészségügyi Miniszteri Dicséret kitüntetés birtokosa 1999-ben lett. 2000-ben a Kórházi Gyógyszerészeti Szervezet legmagasabb kitüntetését a Dávid Lajos Emlékérmet, 2001-ben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Emlékgyűrűjét is megkapta.

 

Dr. Zsembery Béla főgyógyszerész 2002. június elsejével kérte nyugdíjazását, egészségügyi okok miatt. Azóta is figyelemmel kísérte a gyógyszerészetet, de aktív szerepet már nem vállalt.

Élete utolsó éveiben bekövetkező tragédiák - gyermekeinek elvesztése - felemésztették a hosszú ideje krónikus betegséggel küzdő szervezetét.

Csendben ment el, űrt hagyva maga után ismerősei és barátai körében.

Fájó szívvel búcsúzunk tőle!

 

Buchholcz Gyula