.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

Gent_foter_m

 

 

 

 

 

 

Johan Vandenbroucke főgyógyszerész meghívására (aki jelenleg az ISOP elnöke) meglátogathattuk a belga fővárostól 80 km-re fekvő városban a központi gyógyszertárat.
Több előadást hallgattunk meg a biztonságos citosztatikum készítésről. 14 éve zárt rendszert használnak, ennek eredményeit dolgozták fel és jelentették meg többcikkben is.

 

eloadas_m

Nagyon meghökkentő volt számunkra, hogy ameddig nem zárt rendszerrel dolgoztak, addig a citosztatikum szennyeződés a kórházban szinte bárhol megjelent. Ezt különböző felületekről történő mintavételekkel, illetve a dolgozóktól vett vizelet mintával támasztották alá.
20110414_mAz elmélet után megnéztük a gyakorlatban folyó gyógyszerkészítést is, kipróbálhattuk az eszközöket, végig néztük az egész folyamatot.
Magyarországon a magas ár miatt ezeket az eszközöket szinte sehol se tudjuk alkalmazni, a szakmai kollégiumunk többszöri próbálkozására sem sikerült a citosztatikum készítés költségeit megjelentetni a kórház finanszírozásba, ami úgy tűnik a közeljövőben sem fog megoldódni. Tovább veszélyeztetjük magunkat, a többi dolgozót, betegeinket és szennyezzük környezetünket. Reméljük azért valami megoldás egyszer születni fog erre a problémára!
 

Juhász Ákos, Szűcs Attila – Országos Onkológiai Intézet