.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

kép KGYSZ ONKOLÓGIAI MUNKACSOPORT ALAKULÓ ÜLÉSA Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Kórházi Gyógyszerészeti Szervezetének idén újraszerveződött Onkológiai Munkacsoportja 2022. május 21-én tartotta első, alakuló ülését.

 

A Munkacsoporthoz egy előzetes kérdőív kitöltésével lehetett csatlakozni, mely alapján 42, onkológiai területen dolgozó gyógyszerész-rezidens, szakgyógyszerész jelentkezett a csoportba 27 magyarországi onkológia centrumból, illetve egy kolléga Angliából.

 

A találkozó a Bajcsy Zsilinszky Kórház Intézeti Gyógyszertárában zajlott, így lehetőség nyílt a patika megtekintésére is, mely során dr. Csontos Diána főgyógyszerésznő vezette körbe a kollégákat.  

 

Dr. Órás Zsuzsanna munkacsoport vezető köszöntötte a résztvevőket,  előadásában kiemelte az onkológiai gyógyszerészet, mint nem hagyományos gyógyszerészi pálya specialitásait: az onkológiai gyógyszerésznek széles spektrumú tudással és speciális készségekkel kell rendelkeznie a daganatos betegek egész terápiájának támogatásában, mely nem csak a citosztatikus keverékinfúzió-készítést, hanem a terápiák, készítmények ismeretét, beadás és mellékhatás menedzselését, betegkövetést - és edukációt, onkológiai team munkában való részvételt, stb. is jelenti. Ezt a tudást a mindennapi gyakorlati munka során tudjuk megszerezni és sokszor érezzük „elveszettnek” magunkat, kitől kérdezzünk, hol nézzünk utána kérdéseinknek, problémáinknak. A csoport fő küldetése tehát a területen dolgozó kollégák összekovácsolása, egymás szakmai kompetenciájának megismerése, tapasztalatcsere.

 

A teljesség igénye nélkül bemutatásra kerültek a főbb onkológiai szerveztek, irányelvek, források és segítségek, kiemelve az európai szervezetet (ESOP) és mesterképzését az ESOP Masterclasst, melynek hazai adaptációja reális cél lehet.

 

A csoportból hárman vállalkoztak arra, hogy bemutassák a mindennapi munkájukat illetve eddigi tapasztalataikat gyógyszerészként az onkológia területén.

 

Dr. Rusz Orsolya PhD (Péterfy Kórház Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet): Tapasztalatok gyógyszerészként a molekuláris onkológia területéről című érdekfeszítő előadásában beszélt klinikai kutatási tevékenységeiről.

 

Ezt követően Dr. Balogh Artúr György (Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet Intézeti Gyógyszertár) mutatta be onkológiai osztályon végzett eddigi gyógyszerészi szolgálatának tapasztalatait (Intézeti gyógyszertár szakfeladat bővítése onkológiai osztályon).

 

Ebédszünet, felfrissülés után következett Földesiné dr. Jungbluth Márta (Csolnoky Ferenc Kórház): Gyógyszerészi gondozási feladatok az onkológiában, bőrgyógyászati mellékhatások kezelése című előadása, melyben az EGFR-TKI-k specifikus mellékhatásait, terápiás lehetőségeit, saját tapasztalatait vázolta fel.

 

Az ülés végén egyéni bemutatkozások és kötetlen beszélgetés következett, melyben egybehangzóan megállapításra került, hogy van bőven feladatunk, szükség van segítségre, tapasztalat cserére, tudásbővítésre. Ehhez szeretnénk centrumlátogatásokat, 1-2 havonta esetismertetéseket, diszkussziókat szervezni, első online esetismertetésre ez év őszén kerülne sor.

 

Bízunk benne, hogy elindult egy szakmailag tartalmas, segítő, egymást inspiráló munka a csoport segítségével.

 

Budapest, 2022. május 21.

 

dr. Órás Zsuzsanna