.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

Farmakoökonómiai munkacsoport bemutatkozása

Vezető: Takács Gábor

 

Célunk a kórházi-klinikai gyógyszerészet napi gyakorlatában felmerülő szakmai és gazdasági kérdéseknek a farmakoökonómia és a bizonyítékokon alapuló gyógyszerértékelés tudományos módszereivel történő áttekintése, az ilyen irányban dolgozó kórházi-klinikai gyógyszerészek összefogása, valamint klinikusokkal és közgazdászokkal közös kollaborációs munkák kezdeményezése.

 

A bizonyítékokon alapuló gyógyszerértékelés eredményeit és szemléletmódját Cochrane elemzések szaklapokban történő publikálásával szeretnénk megismertetni a szélesebb hazai szakmai közönséggel. Ezt segíti elő a Magyar Cochrane Tagozattal meglévő szakmai kapcsolat.

 

Kollaborációs kutatómunkát tervezünk indítani más intézményekkel, amelynek célja a valóséletbeli adatok gyűjtése, értékelése és a kórházi gyógyszerészek pozícionálása az ilyen jellegű elemzések fontos szereplőiként. Valós-életbeli evidenciák generálása és a finanszírozó felé történő bemutatatása szintén kiemelt célja az ilyen jellegű munkáknak. A két terápiás terület elsősorban a drága onkológiai terápiák és a Covid a 2022-ben.

 

További célkitűzésünk a legfontosabb klinikai gyógyszerészeti intervenciók (pl. gyógyszeres terápia áttekintése, antibiotikum stewardship, táplálásterápia, terápiás gyógyszerszintmonitorozás) egészség-gazdaságtani elemzésére alkalmas módszertanok alkalmazása és a klinikai gyógyszerészet költséghatékonyságának bemutatása nemzetközi és hazai gyakorlatok alapján.

 

Az OGYÉI Technológia-Értékelő Főosztályával együttműködésben szakmai javaslatokat és módszertani ajánlásokat tervezünk megfogalmazni és a finanszírozói döntéshozatalban résztvevőknek bemutatni.

 

2022-ben farmakoökonómia témában tervezünk továbbképzést tartani az OGYÉI TechnológiaÉrtékelő Főosztályával együttműködésben. A továbbképzés témája a drága innovatív gyógyszerterápiák támogatásba történő befogadása, a költséghatékonyság dilemmái és kórházi gyógyszergazdálkodás aktuális kihívásai.