.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

Antibiotikum munkacsoport bemutatkozása
Vezető: Buchholcz Gyula

 

A munkacsoport célja, hogy a hazai kórházakban minél több antibiotikum terápiában kompetens intézeti gyógyszerész segíthesse a klinikusok munkáját. Hogy mi indokolja a fenti szakemberek létjogosultságát?

 

1. Az intézeti költségek növekednek,
2. a bakteriális rezisztencia és
3. a multirezisztens kórokozók által okozott infekciók száma nő,
4. valamint egyre kevesebb az új hatóanyagú antibiotikum.

 

Tehát mind szakmai, mind gazdasági szempontokból szükséges, hogy az ideális gyógyító teamben a klinikus segítségére legyen az infektológus és a klinikai mikrobiológus mellett egy az antibakteriális terápiához értő klinikai gyógyszerész. Mivel nem minden kórházban van infektológus és/vagy mikrobiológus, viszont mindenhol van legalább egy gyógyszerész, így ebben a csapatmunkában a klinikus első számú partnerei lehetünk. A munkacsoport távlati célja, hogy minden kórházban az antibiotikum felhasználás legyen kontrollált, és amennyiben megteremtődnek a feltételei, úgy az antibiotikum alkalmazás irányítást (antibiotikum stewardship) egyre szélesebb körben be kell vezetni. Emellett szerepet kell vállalni az egészségügyi ellátó rendszer antibiotikum kultúrájának fejlesztésében, részt venni módszertani levelek kidolgozásában, a helyi infektológiai bizottságokban, emellett együttműködni az antibiotikum felhasználás elemzésekben és az NNSR-ben (Nemzeti Nozokómiális Surveillance Rendszer).

 

Napjainkra már a szakvizsga rendszer átalakulásával az antibiotikum terápia iránt elkötelezett kórházi gyógyszerészek számára lehetőség nyílt a meglévő kórházi-klinikai szakvizsga után „infektológia gyógyszerészet” ráépített szakvizsga megszerzésére is.

 

A célok elérésének érdekében az MGYT KGYSZ Antibiotikum Munkacsoportja a hazai vezető infektológusokkal és klinikai mikrobiológusokkal, valamint különböző szakmák klinikusaival együttműködve továbbképzéseket, képzéseket kíván szervezni, ahogyan a múltban úgy a jövőben is