Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

Parenteralis mcs 2022A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Kórházi Gyógyszerészeti Szervezetének újraszerveződő Parenterális Gyógyszerelés Munkacsoport első szakmai találkozójának 2022. március 19-én a MGYT budapesti székháza adott otthont.

 

A munkacsoport tagjainak előzetesen megküldött program alapján dr. Szalai Gábor munkacsoport vezető köszöntötte a jelenlevőket, majd előadásának első részében bemutatta a 2014-ben megalakult szakmai csoport akkori célkitűzéseit és elért eredményeit az elmúlt nyolc évben. Ezt követően elmondta, hogy a munkacsoport célja továbbra is az, hogy segítséget nyújtson a kórházi-klinikai gyógyszerészek számára a biztonságos parenterális gyógyszeres terápia megvalósításában, továbbá sürgető, hogy országosan egységes gyakorlat alakuljon ki az alábbi területeken:
• helyes aszeptikus parenterális gyógyszerkészítési gyakorlat
• egyszerű keverékinfúziók készítése, stabilitása, eltarthatósága, kompatibilitása
• egyedi táplálóinfúziók készítése, fizikai, kémiai és mikrobiológiai stabilitása
• biztonságos infúziós terápiát elősegítő rendszerek használatának elősegítése.
Ennek megvalósulásában elengedhetetlen a tudományos eredményekre épülő, a hazai sajátosságokat figyelembe vevő módszertani levelek megújítása, új módszertani levelek, illetve állásfoglalások kiadása.
A továbbiakban ismertette, hogy jelenleg 22 fővel kezdte meg működését a munkacsoport. Kiemelte, hogy örvendetes, hogy a kórházi-klinikai szakgyógyszerészek mellett, nagy számban jelentkeztek kórházi-klinikai rezidensek is. Ezt követően a jelenlevők rövid bemutatkozása történt, majd dr. Szabó Zalán (Semmelweis Egyetem) és dr. József Gergely András (B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház) érdekes és hasznos előadása következett, amelyekben a parenterális gyógyszerelés különböző területein folyó munkát mutatták be. Rövid ebédszünetet követően a munkacsoport tagok kerekasztal megbeszélése és „brainstormingja” következett. A jelenlevők közösen meghatározták az elsőként megvalósítandói feladatokat és határidőket.
Az újraszerveződő munkacsoport első szakmai találkozója során egyértelművé vált, hogy a tagok elkötelezettek a parenterális gyógyszereléssel kapcsolatos szakmai feladatok és egységes módszertan fejlesztésében. A visszajelzések alapján jó hangulatú, inspiráló és szakmailag tartalmas napot tudhat maga mögött az új lendületet kapó Parenterális Gyógyszerelés Munkacsoport.

 

Dr. Szalai Gábor 
Munkacsoport vezető