.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

eekhEMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA - EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG - KÖZLEMÉNY
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) idén új ösztöndíjat hirdet meg a gyermekorvos-jelöltek számára a tavaly első alkalommal, a szakorvos- és szakgyógyszerész-jelölteknek kiírt ösztöndíjak ismételt kiírása mellett. Összesen 624 millió forint pályázható a ma közzétett ösztöndíj-programokban, melyek célja, hogy a fiatal orvostanhallgatók és gyógyszerész-hallgatók anyagi körülményeit javítsa, ezzel motiválva őket az itthon és a pályán maradásra. A rendelkezésre álló forrás 500 fiatal támogatását teszi lehetővé. Beadási határidő: 2012.12.15.

A pályázati feltételek itt letölthetőek!

A szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíja, a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly Ösztöndíja mellett idén a tárca meghirdeti a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek Méhes Károly Ösztöndíját is, amely megemelt összeggel áll rendelkezésre. A programban résztvevők, a Markusovszky Lajos és a Than Károly ösztöndíjasok a bérükön felül havi nettó 100 ezer, a Méhes Károly ösztöndíjasok pedig 200 ezer forintot kapnak ösztöndíj formájában a teljes szakképzési időre, ha vállalják, hogy a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig dolgoznak Magyarországon, amennyi ideig a programban támogatásban részesülnek. A pályázóknak ugyanakkor kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a betegellátással összefüggésben hálapénzt, informális kifizetéseket nem fogadnak el.
 
Kiemelten fontos, hogy gyermekgyógyászok lássák el a gyerekeket nem csak a kórházi szakellátásban, hanem – amennyiben lehetséges –, az alapellátásban is. Ennek ösztönzésére, biztosítására hirdeti meg az EMMI idén először a Méhes Károly Ösztöndíjprogramot. A házi gyermekorvosok utánpótlásának biztosítása és a tartósan betöltetlen, jellemzően hátrányos helyzetű körzetekben a házi gyermekorvosi ellátás megszervezése évek óta problémát jelent. A tartósan betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek mintegy harmada ilyen térségekben található. A csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek kétszeres összegű ösztöndíjban részesülhetnek, azaz nettó 200 000 forintot kapnak havonta. A dupla ösztöndíjjal az EMMI arra szeretné őket ösztönözni, hogy vállalják: a szakképzést követően tartósan betöltetlen körzetben házi gyermekorvosként dolgoznak majd.
 
2011-ben a Rezidens Támogatási Program eredményeként a Markusovszky Ösztöndíj keretében 597, a Than Károly Ösztöndíj keretében 16 nyertes pályázatot hirdethetett ki a tárca, tehát összesen 613 fő részesült és részesül jelenleg is ösztöndíjban. A Rezidens Támogatási Program sikerét mutatja, hogy a rendelkezésre álló keret teljes egészében elfogyott és folyamatos az érdeklődés az újabb ösztöndíj kiírása iránt. A megtett intézkedések hatása máris érzékelhető, hiszen 2011-ben már 633 fő, a végzett orvosok 88 százaléka lépett be a szakorvosi képzésbe, amely az előző évi 62 %-hoz képest jelentős emelkedés. 2012-ben a bejelentkezési adatok alapján szintén kb. 650 belépővel lehet számolni.
 
 
2012. november 10.