.
Magisztrális gyógyszerkészítés
Gyógyszerbiztonság
Gyógyszerterápia
Klinikai gyógyszerészi szolgálat
Previous Next Play Pause

Szervezetünk Antibiotikum Munkacsoportja 2024. februárjában útjára indít egy havi rendszerességű online képzést, melyben társszakmák bevonásával járják körbe a helyes antibiotikum használat aspektusait.

 

Első időpont: 2024. február 20.

Antibiotikum munkacsoport bemutatkozása
Vezető: Buchholcz Gyula

 

A munkacsoport célja, hogy a hazai kórházakban minél több antibiotikum terápiában kompetens intézeti gyógyszerész segíthesse a klinikusok munkáját. Hogy mi indokolja a fenti szakemberek létjogosultságát?

botz lajosDr. Botz Lajos egyetemi tanárt bízta meg dr. Miseta Attila rektor a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának (PTE GYTK) vezetésével 2019. május 15-től. A PTE GYTK Kari Tanácsa 2019. május 6-ai ülésén 18 igennel, és 2 tartózkodással támogatta dr. Botz Lajos pályázatát.

Az új dékán a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végzett gyógyszerészként 1981-ben. Egyetemi doktori címét 1984-ben, PhD-fokozatát 1997-ben szerezte meg, 2004-ben habilitált. Több szakterületen szakgyógyszerészi képesítést szerzett. 1992 óta a PTE oktatója adjunktusként, 1999-től egyetemi docens a PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézetében. Egyetemi tanári kinevezését 2007-ben vette át.

EJHPVolume19_2012_5IMI program: harc az antibiotikum rezisztencia ellen
Az Innovative Medeicines Initiative (IMI) egy 223,7 millió eurós projektet indított, hogy elősegítse az antibiotikum rezisztencia elleni harcot és az új antibiotikumok fejlesztését.

gyogynovenykertA Hungaropharma Zrt. által életre hívott Felelős Vállalkozás Díj az olyan magánszemélyek, gyógyszertárak, intézeti gyógyszertárak, kis-, és nagyvállalatok (gyógyszergyártó, étrend-kiegészítő-, gyógyászati segédeszköz gyártó) tevékenységét ismeri el, akik valamely kezdeményezésükkel felelős elkötelezettséget mutattak külső környezetük, vagy belső közösségük irányába.

Gratulálunk a a Budapesti Szent Ferenc Kórház Intézeti Gyógyszertár dolgozóinak, akik a "Legkiemelkedőbb felelős intézeti gyógyszertár"

kategóriában emlékplakettet és emléklapot kaptak. A díjat dr. Branyiczki Eszter intézeti gyógyszerész vette át 2019. április 26-án.

EJHP-PracticeFidaxomicin egy új per os alkalmazható macrocyclic antibiotikum. Az új hatásmechanizmusú és szűk hatásspektrumú antibiotikumot a C. difficile fertőzések kezelésére fejlesztettek ki. A klinikai vizsgálatok alapján a Fidaxomicin jobb hatással rendelkezik, mint a Vancomycin
Az előállító Optimer Pharmaceuticals forgalomba hozatali engedélyért fordult az Egyesült Államokban és Európában.

A referátum teljes terjedelemben itt olvasható!